Co se stane když spolknete nikotinové sáčky?

Nikotinové sáčky jako je například VELO nebo LYFT (ale i všechny ostatní značky) jsou malé sáčky s nikotinem, které se vkládají pod ret a nejsou určené pro jiný způsob užívání - žvýkaní, sání ani polykání. Nikotinové sáčky jsou velmi podobné snusu, který se užívá stejně, ale nikotinové sáčky neobsahují tabák a jsou určené k "odvykání" od tabákových výrobků nebo jako jejich alternativa. Stejně jako u snusu nesmí být nikotinové sáčky spolknuty! Z pod rtu se sáček odstraní prsty a vhodí se do koše. Protože je sáček umístěn pod rtem, existuje tu šance na spolknutí.

 

Co se stane, když spolknete nikotinový sáček?

Pokud jste spolkli nikotinový sáček nemusíte panikařit. Díky tomu, že nikotinové sáčky neobsahují tabák, škodlivé tabákové látky se do těla nedostanou. Kromě nikotinu jsou přísady v nikotinových sáčcích v zásadě neškodné, ingredience použité v nikotinových sáčcích jsou ve většině případů běžně používány v potravinách. Při spolknutí sáčků se do těla dostane nikotin, který se ale neabsorbuje tolik jako pod rtem. Nikotinové sáčky však nejsou určené k trávení, stejně jako například žvýkačky by se tedy určitě neměli polykat! 

Stejně jako u žvýkačky, pokud polknete 1 nebo 2 nikotinové sáčky, nebude to velice pravděpodobně mít žádný dopad. Pokud by však docházelo k častému polykání nikotinových sáčků, mohlo by dojít k vážným zdravotním problémům a měli byste se tomu vyvarovat. Nikotinové sáčky obsahují chemické přísady, které nejsou vhodné ke konzumaci ve větším množství.

 

Vliv nikotinu na tělo

Užívání nikotinu není nikdy bez určitého rizika a proto by mělo být užívání nikotinových produktů vždy s ohledem na vaše zdraví. Nikotin nezpůsobuje rakovinu, příliš mnoho nikotinu v těle ale může způsobit otravu nikotinem. Mezi příznaky patří nevolnost a zvracení, bolest hlavy, bolest žaludku, dehydratace, ztráta chuti k jídlu a zvýšený krevní tlak. Míra úmrtnosti otravou nikotinem není vysoká, ve většině případů je tato otrava velmi mírná. Nebezpečí, které nikotin způsobuje je právě změna krevního tlaku.

Tělo si na nikotin velmi rychle zvyká a proto je zkušený uživatel schopný bez větších potíží zvládnout velké dávky nikotinu. Velmi důležité je, udržovat nikotinové sáčky mimo dosah dětí! Pro malé dětské tělo, které není na nikotin zvyklé by mohla být zdravotní rizika mnohem závažnější!

 

Používáme ověření věku Adulto