Vznik nikotinových sáčků

Kdy vznikly nikotinové sáčky? Odkud pochází a co se změnilo za dobu co jsou na trhu? 

Nikotinové sáčky vychází z klasického švédského tabáku - "snusu". Snus má největší oblibu ve Švédsku, tam má mnohaletou tradici a odtud také pochází. Snus jsou sáčky obsahující směs tabáku, přidaných látek a aromat. Snus rozdělujeme na několik kategorií, nejčastěji se ale setkáme s vlhkým a suchým. Jelikož sáčky snusu obsahují tabák, jsou hnědé. To je jedna z nevýhod, jelikož tyto sáčky barví zuby a uživatel by měl sliny odplivávat. Kvůli škodlivosti tabáku však výrobci vytvořili velmi podobný formát - nikotinové sáčky, které neobsahují tabák. Tabák je zde nahrazen různými přírodními vlákny.

 

Bílý "vypraný" tabák Epok

Prvním náznakem nikotinových sáčků byly výrobky s názvem Epok nebo G.4. Výrobky obsahují tabák, ale tabák je "vyprán" nebo "očištěn" dokud není zcela bílý a bílý zůstává před, během a po použití. Podobnost takto bílého snusu a nikotinových sáčků je na první pohled k nerozeznání. Takovýto bílý tabák prorazil na trh v roce 2004 s názvem Epok. Epok = dnešní Lyft.

 

Epok, dnešní Lyft

Tabák značky Epok byl velmi zajímavý a snusovými fanoušky velmi opovrhovaný. Postupem času však začal vzrůstat na oblibě jelikož s sebou nesl několik výhod. Bílý tabák vypadá lákavěji a hlavně nebarví zuby. V roce 2016 už byl Epok mezi 10ti nejprodávanějšími značkami. Epok se také nabízel mimo mentolu i v dalších příchutích jako meloun, borůvka, lékořice a limetka a věřte, že v té době mnoho příchutí na výběr nebylo. Zhruba dva roky poté se Epok jako bílý tabákový výrobek přestal vyrábět a výrobce je začal vyrábět čistě bez tabáku a pod značkou Lyft, která je nyní většině uživatelům dobře známá. Lyft tedy velice pravděpodobně stojí za revolucí v užívání tabákových výrobků a vzniku nikotinových sáčků.

 

Nárůst popularity a nové značky

V roce 2016 vznikly i další nikotinové sáčky značky Zyn a postupně přibylo i několik dalších značek jako Skruf, Nordic Spirit a White Fox. V té době byl velmi omezený výběr příchutí a obsahu nikotinu. Všechny značky nabízeli mentolovou příchuť a k tomu ještě jednu, maximálně dvě. S výběrem kraloval Lyft.

Nikotinové sáčky začali neuvěřitelně narůstat na popularitě. Vyřešili problémy, které má snus, tedy nikotinové sáčky nebarví zuby, sliny není třeba plivat a díky absenci tabáku jsou i zdravější variantou. Dále přináší pohodlné a diskrétní užívání nikotinu bez kouře a zápachu. 

V průběhu let 2017 až do současnosti přibylo obrovské množství nových produktů a nabídka příchutí a síly nikotinu se rapidně rozšířila. Velmi oblíbené se staly produkty s vysokým obsahem nikotinu. Se zvyšujícím se počtem nových uživatelů ale roste poptávka i po produktech s nízkým obsahem nikotinu o které dříve nebyl skoro žádný zájem.

 

Kritika nikotinových sáčků

Nikotinové sáčky jsou už od samotného vzniku kritizovány a zesměšňovány fanoušky snusu. Můžeme to vidět snad ve všech internetových diskuzích od Facebooku až po Reddit. Snusoví uživatelé nikotinové sáčky nazývají jako "fakesnus" a znehodnocují je argumenty, že neobsahují tabák, že je to chemie a podobně. Nemyslím si, že uživatelé snusu jsou cílovou skupinou, je to zcela jiná kategorie a tyto "hádky" mě vždy mrzí. Nikotinové sáčky mohou zachránit životy tím, že je lidé přijmou jako alternativu a přestanou kouřit. Je to způsob, jak pomoci lidem přestat kouřit a snižovat škody způsobené tabákem a to jak ve formě nikotinových sáčků, nebo v jakékoli jiné inovativní metodě užívání nikotinu, která lidem opravdu pomůže přestat kouřit. Posměšky a urážky mohou bohužel odradit.

Každý by měl sám přijít na to, co mu vyhovuje a co je pro něj opravdu dobré. 

Celou nabídku nikotinových sáčků naleznete zde!

 

Používáme ověření věku Adulto