Zdravotní rizika

Zdravotní rizika užívání nikotinových sáčků.....

Do tohoto článku Vám nebudeme jen přepisovat zdravotní rizika žvýkání nikotinových sáčků od výrobců, vědců nebo novinářů. Napíšeme Vám i naše vlastní zkušenosti nebo zkušenosti dalších uživatelů. Celou nabídku nikotinových sáčků naleznete zde!

Naše zkušenosti

Jsem uživatelem už několik let, začínal jsem na klasickém švédském žvýkacím tabáku a za poslední půl rok jsem zcela přešel na nikotinové sáčky. Budu tedy převážně psát o zkušenosti s nikotinovými sáčky bez tabáku. Co se týká rozdílu mezi výrobky tabákovými nebo zcela bez tabáku pár rozdílů tu je. A to hlavně u vizuální stránky. Nikotinové sáčky opravdu nebarví zuby, to je také jedna z velkých výhod. Také nejsou tolik agresivní k dásním jako klasický snus. 

Jsem dlouhodobý uživatel, denně spotřebuji okolo 2-5ti sáčků a to hlavně ve večerních hodinách. Nikdy jsem nebyl kuřák (nepočítám frajeření v pubertě :)).

Když můžu tak odplivuji, když ne tak to nějak vydržím ale zvyk je zvyk. Při žvýkání doporučuji hodně pít! Občas se mi stává, že zapomínám a potom to není moc příjemné. Většinou přijde silná migréna, velká bolest hlavy, která se soustředí do jednoho bodu (většinou nad pravým okem). Následuje nevolnost a zvracení! To není jen z mála tekutin ale také z velkého množství sáčků za krátkou dobu.. Dávejte si pauzy! Alespoň hodinu než dáte nový sáček.

Když plivete opravdu hodně pijte, za malou chvíli budete mít velké sucho v puse a můžete pak mít podráždění krk.

Při žvýkání také občas zažívám pálení žáhy. To se dá vyřešit několika způsoby, například vodou s jedlou sodou. Není to ale nic příjemného a stává se to po užití většího množství sáčků po sobě, nebo při kombinaci například s alkoholem.

Sáčky vkládám stále na stejné místo, nesnesu je jinde. To způsobuje podráždění dásně právě v tomto místě, u nikotinových sáčků to opravdu není nic hrozného. Dásně se navíc rychle hojí, stačí i den abstinence a zasažené místo je skoro jako nové. 

Abstinence

Co když si delší dobu nedám? Delší dobu beru jako jeden den a více. Občas cítím menší bolesti hlavy, cítím velkou chuť si dát, jako takový hlad po nikotinu. Nálada není nejlepší a nic moc se mi nedaří. Rychleji se dokážu rozčílit a mému okolí se mnou není zrovna nejlépe. Vím to a bohužel to jsou ta velká negativa závislosti na nikotinu.. To ale zná většina z Vás kdo to teď čte.

Zdravotní rizika

Je jich mnoho, a většina z nich je popsána nahoře v článku. Bolesti hlavy, nevolnost, podráždění dásní a krku. Nikotin se také silně nedoporučuje těhotným ženám. Špatný vliv na srdce, podobně jako energetické nápoje. Velké téma je rakovina. Tomu bychom se ale rádi vyhnuli, je to spíše otázka celkového životního stylu a souvisí s tím mnoho věcí, ne jen žvýkání nikotinových sáčků. Lidé se bojí rakoviny proto, že žvýkají nebo kouří. Zapomínají ale na svůj jídelníček, na svoje aktivity, dědičnost a tak dále. Ne vždy za to může jen jedna věc!

Co je na nikotinu vlastně dobrého?

Něco na tom asi bude, když ho užívá tolik lidí. Dokáže člověka uvolnit a uklidnit, zlepšit myšlení i stimulovat k lepším výkonům. Pro většinu z nás je žvýkání denním rituálem které zpříjemní den. Tento rituál nám pomůže lépe přečkat čas, který bychom raději trávili jinde a nebo si lépe užít čas, který rádi trávíme.  Pro mě osobně je to spíš ta druhá varianta, moc rád si dám když jsem v klidu, s přáteli, v kině nebo u piva.. to miluju! :) 

 

Děkujeme, že jste si náš článek přečetli a pokud se chcete podělit s Vašimi zkušenostmi, budeme moc rádi když nám napíšete na info@nordiction.cz nebo na naše sociální sítě!

 

Používáme ověření věku Adulto